STRATEGISCH MANAGEMENT
Als onderdeel van het vakgebied Bedrijfskunde, wordt Strategisch management gezien als strategisch beheer. Een bedrijf werkt met doelstellingen waarbinnen een soort hiërarchie is. Het begint met een Mission statement, een Visie en de feitelijke Doelstellingen. Vervolgens komt dan het vraagstuk van HOE gaan we dit verwezenlijken. In het vakgebied van Strategisch management zijn enkele hulpmiddelen ter analyse, zoals: SWOT-analyse, DESTEP-analyse, Vijfkrachtenmodel, Portfolioanalyses.
De bestaande theorieën en modellen over strategie en organisatie kunnen weliswaar veel zaken blootleggen, maar kunnen de huidige tijdgeest niet zien en bevatten. Bestaande theorieën kunnen ons wel helpen de structuur van een bestaande bedrijfstak te doorzien, maar verschaffen ons weinig inzicht in wat een bedrijf nodig heeft om zijn branche fundamenteel te kunnen herdefiniëren in zijn eigen voordeel. Bestaande theorieën kunnen ons niet vertellen wat een managementteam nodig heeft om een vooruitziend, goed gefundeerd plan voor de toekomst te ontwikkelen, laat staan ten uitvoer te brengen. Bestaande theorieën bieden ons wel een scorebord waarop we de stand kunnen bijhouden van een relatief concurrentievoordeel, maar slagen er niet in de dynamiek van het ontwikkelen van competenties vast te leggen.
De kloof tussen de theorie over Strategisch management en wat de nieuwkomers laten zien vertelt ons in elk geval dat Strategisch management in een crisis verkeert. De interval tussen veranderingen wordt steeds korter en er vindt een tempoversnelling plaats. Op het moment dat je strategisch plan klaar is, is de wereld en zijn de spelregels alweer ingrijpend veranderd.
Strategisch management zien wij meer als het vraagstuk van: 'Wat moet er intern gebeuren om extern een betere performance te krijgen'? Dat begint met het vraagstuk: 'In what business are we in'? Om vervolgens in kaart te brengen wat het speelveld is en welke spelregels er op dit moment zijn. Bestaande modellen zijn daarbij een hulpmiddel. We gaan op zoek naar de kern van de veranderingen. Zoals Charles Darwin dat ooit beschreef: 'It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change'.